Rundturer i Lund

Legendariska Lundensare

Alla har vi väl hört talas om de legendariska personer och personligheter, vilka har befolkat Lund genom tiderna: August Strindberg, Sam Ask, Brunius, Helgo Zetterwall, "Himlige Jynssen" m fl. Denna rundvandring i centrala Lund tar dig med till de platser där de levde, verkade och i vissa fall ställde till med skandaler.

Turen tar ungefär en och en halv timma och utgår från Domkyrkoplan

Lundensare på Östra Kyrkogården

Följ med på en vacker promenad på Östra Kyrkogården i Lund, där du får höra talas om kyrkogårdens historia (drevs bl a som AB), intressanta och roliga personligheter såsom professorerna Brunius och Agardh, konstnären Carl Fredrik Hill, kapten Sten Gleerup (den förste svensk som korsade Afrika) m fl.

Turen tar ungefär en och en halv timma och utgår från ingången mitt emot Spyken


Medeltida Lund

Hur var det att leva i vår stad under medeltiden? Var det verkligen den mörka tid man läst om? Hur såg det ut i staden, hur luktade det, hur gammal blev man? Gick du säker på gatan om natten eller gällde att kunna försvara sig? Detta och mycket annat intressant kommer du att få höra om under våran tur.
Våra guider, iförda tidstypiska kläder av 1400-talssnitt, kommer att leda er runt på en vandring i centrala staden och berätta mycket från dess gamla tider. De kommer även att visa hur ett en kamp mellan två arga adelsmän kunde gå till, med allt från knivar till svärd och sköld. De kommer även att ha med sig en rustning, så ni kan få se och kanske till och med prova den. Var riddaren verkligen så klumpig att han var tvungen att ha en kran för att komma upp på hästryggen? Välkomna på en mycket annorlunda historielektion...

Turen tar halvannan timme.

Lundensare på Norra kyrkogården

Följ med på en rundvandring bland gravplatserna på den vackra Norra Kyrkogården i Lund, där du får höra talas om sådana legendariska och välkända Lundapersonligheter som krögaren Åge Hans, läkaren Hans Bendz (mannen som uppfann uttrycket "Söder om landsvägen"), den klassiske humoristen Falstaff Fakir, m fl.

Turen tar ungefär en och en halv timma och utgår från Allhelgonakyrkans ingång


Spöken och underligheter i Lund

Alla tycker väl om en ruggig spökhistoria eller ett ruskigt gammalt morddrama. Följ då med på en annorlunda rundvandring i Lunds centrum, där man får höra talas om spöken, mord, massakrer, underliga personer och andra udda händelser och företeelser i Lunds gamla historia.

Turen tar ungefär en och en halv timma och utgår från Domkyrkoplan


St Lars - ett sjukhus, ett område, dess historia och personer.

Idag är St Lars ett vackert område med skolor, bostäder och företag. Men för många skåningar är det framförallt förknippat med det gamla sjukhuset. Följ med på en vandring i den vackra parken bland de gamla husen och hör om deras historia, och de personligheter som vistats där.
Turen tar cirka 1,5 timmar